Da li magične pilule za mršavljenje pomažu?

Da li magične pilule za mršavljenje pomažu?

Jedno od sigurno najčešćih pitanja koja mi se postavljaju, pogotovo od onih koji u njima vide slamku spasa za magičan rezultat koji žele preko noći.

Iako smo i sami nebrojeno puta za mnoge situacije u životu priznali da ne može ništa preko noći, u ovo ne želimo da prestanemo da verujemo iako znamo odgovor.

 Iz tog razloga, da pojasnimo šta su, kako i da li stvarno rade.

 Sagorevači masti

 Sagorevači ili topljači masti predstavljaju suplemente koji ne sagorevaju masti direktno već deluju preko nervnog sistema i ubrzavaju sve vitalne funkcije u telu. Na taj način dolazi do ubrzavanja metabolizma, potrošnje većeg broja kalorija ali kao što sam već napomenuo – nema direktnog topljenja masti.

Šta to ustvari znači?

Obzirom da im je sastav baziran na kofeinu, zelenom čaju i nekim drugim ” podizačima ” ( neki imaju u sebi i prirodne diuretike pa je gubitak kilograma ustvari samo gubitak vode )  oni su dobar dodatak u periodima dijeta za mršavljenje jer će zbog limitiranog unosa ugljenih hidrata doći i do pada energije a oni će u mnogome tu pomoći baš zbog tog svog svojstva.

Da vam ne bih suviše komplikovao već dao samu suštinu, reći ću vam da ih eventualno preporučujem u tim periodima dijeta i to samo iz gore navedenog razloga nedostatka energije za rad, trening a ne zato što će vam stvarno napraviti transformaciju.

Uzimaju se 30-45min pre treninga, na prazan stomak a osobe sa visokim krvnim pritiskom, sklone nervozi treba da ih izbegavaju.

Ono što bih ipak pre preporučio ako pričamo o podizanju energije i radne sposobnosti je običan kafein!

Da vam otkrijem jednu malu tajnu – skoro isti efekat možete postići ako popijete jaku crnu kafu ili espresso pre treninga a koštaće vas mnogo manje.

Za one koji nemaju vremena za ” kafenisanje ” postoji i kafein u tabletama i može se naći u svim prodavnicama sportskih preparata, takođe, veoma jeftino,  kvalitetno, pouzdano i ono što je najbitnije, možete ga dozirati kako vama odgovara!

Naime, svaka osoba različito reaguje na kafein pa će za neke 100mg biti sasvim dovoljno a za neke 200mg. Gledajte samo da ne idete preko 300mg.

 

L karnitin

L carnitine je jedan od najpopularnijih “ sagorevača ” jer za razliku od malopre pomenutih svrstava se u “prirodne” i bezbedne sagorevače.

 On  je nešto slično aminokiselini karnitin čija je uloga da dovede masne kiseline u mitohondrije gde će te masti biti pretvorene u energiju.

Znači on bi u teoriji za razliku od topljača trebalo direktno da pomaže i pospešuje sposobnost sagorevanja masti.

Nažalost, ono što vam skoro niko neće reći je to da su potrebne doze mnogo veće od onih napisanih na etiketi i da se mora u kontinuitetu uzimeti nekoliko meseci da bi počeo stvarno i da radi.

Kada se sve sabere i oduzme, teško da će iko izdvajati toliki novac a da ne oseti i primeti ništa konkretno u što kraćem vremenu.

 

Pojas za mršavljenje

 

Pojas za mršavljenje na razočarenje verovatno mnogih, ne utiče uopšte na skidanje masnih naslaga.

 Sad će sigurno neko reći da je to ne moguće jer on oseća kako se znoji u tom predelu i da je posle toga “gola voda”!

Jeste,ali bar da je ” gola mast ” !

Kao prvo, nemoguće je ciljano skidanje masnih naslaga! Prema tome, ne može se skinuti samo stomak pa i da taj pojas funkcioniše!

Kao drugo – to znojenje nije čak ni znojenje već prekomerno gubljenje vode iz organizma!

Fiziološki objašnjeno, znojenje je proces regulacije temperature tela. Telo se putem kapljica znoja ustvari hladi i štiti od pregrevanja. Korišćenjem pojasa, vi ustvari ne dozvoljavate telu da diše niti kapljicama znoja da isparavaju. Na taj način dolazi do povećanja temperature tela što možda ima veze sa malo povećanom potrošnjom kalorija ali sigurno nikakvom sa trošenjem masti.

Izvinjavam se zbog demistifikacije svim fanovima pojaseva i najlonskih kesa.

To bi bilo otprilike to… Nažalost, sve se opet svelo na ishranu i trening a znam da ste hteli nešto drugo da čujete.

2 Komentara

 1. Beskrajno hvala sto delite znanje sa nama…
  Moj problem se sastoji u tome sto kad popijem l-karnitin i odradim trening (vezbam uvece) kasnije kada zaspim..budim se na 15 minuta,znojim se,postanem razdrazljiva i tako do jutra… Ja sam to povezala sa njim , jer mi se par puta desilo,a Vas molim da mi kazete da li to ima veze i da li da prestanem sa uzimanjem…!?Hvala

  Vrlo jednostavno…prestanite da uzimate karnitin i vidi da li će se isto dešavati…
  Ne bi trebalo da je od njega ali vidi…

  Reply
 2. A, kapi za mrsavljenje da li su pouzdane ili caj, hoce li mi pomoci da smrsavim, i ako moze savjet kako najbolje da smrsavim, dosta sam se ugojila posle trudnoce i muku mucim kako da skinem visak…hvala

  Sve je to varijacija na temu….
  Bez ishrane i fizičke aktivnosti to je gubljenje vremena.

  Reply

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*