Procenat masti i BMI kalkulatori

Procenat masti i BMI kalkulatori

Fotor0514152634

Pretpostavljam da ste million puta videli već ovu sliku i zamišljali svoju glavu na tom telu ne bi li se pronašli u koju kategoriju spadate.

Gotovo sam siguran da sem toga što ste procenili koji procenat masti imate niste sebi dali više nijedan odgovor…Osim NEMOGUĆE,nisam ja tako debela!

A većina ne zna ni šta predstavlja taj procenat masti i šta je mnogo, šta malo a šta idealno?

Ajde da počnemo od toga šta bi trebalo da bude “idealno”….

Za muškarca se “idealnim” smatra 10% masti dok je za žene taj procenat veći i iznosi 16%.

Ne, nisu žene povlašćene već se to smatra normalnim zbog estrogena koji po prirodi skladišti više masti.

E, kad smo već kod idealnog i tu postoji jadac….

Ako je razlika između gornjeg i donjeg tela velika tj. gore ste tanke a dole maaalo krupnije opet tih 16% ne znači ništa.

Isto tako,  najbitnije je da i kad dođete do “idealnog” procenta masti ne izgledate kao metla već da imate što više kvalitetnih mišića!

Iz tog razloga moramo da vežbamo a ne da se oslanjamo samo na gubitak kilograma kroz kalorijski deficit.

 

Pa čemu ovo onda?

IMG_3567_resize

Da ne bude sve tako crno, pod uslovom da ima ko da vas meri i proverava a tu nikako ne mislim na one kineske vage koje mere masti i one da ih ne imenujem, prodavce čudesnih šejkova koji vas naplaše ogromnim procentom masti gde vam je jedini spas da ne jedete nego da pijete njihovu hranu, lepo je znati stanje kao neku osnovu tj.  parametar kada krećete na dijetu i pratitite napredak.

U psihološkom smislu mnogima će to značiti a naravno i u praktičnom jer nije svejedno da li ste izgubili 5 kg a nimalo masti ili je većina baš odatle otišla.

Svi oni koji već zevaju jer su se od starta smestili u grupu 20+ % treba malo da se zabrinu jer toliki procenat u dužem vremenskom periodu zasigurno će dovesti do zdravstvenih problema.

Famozni BMI (body mass index)

Kad već govorimo na ovu temu, da li će ljudi ikada shvatiti da je BMI indeks obična glupost i da je DŽINOVSKA razlika da li imate 60kg i 10% masti ili 60kg i 30% masti?!

Ajde dva minuta razmislite da li se može dobiti relevantan rezultat ako dve osobe iste visine imaju isto kilograma a različiti procenat masti?

BMI odavno niko ozbiljan ne koristi i on spada u domen internet online zabave.

Ne gubite vreme sa tim kalkulacijama i manite se praznih brojki.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*